Türkiyede Atletizmi Başarılı Buluyormusunuz
On Adım
TANITIM
Bu program, çocuklara temel motor becerileri öğretmenin bir aracıdır. Öncelikle 7 ila 12 yaşları arasındaki küçüklere yönelik olmakla beraber, daha küçükler için olduğu gibi, daha büyüklere de çekici gelebilecek niteliktedir. 7-12 yaş arası, beceri öğrenmenin altın çağı olarak nitelendirilir.
 
Bu program çocuklarda yalnızca atletizm için değil, voleybol, basketbol, tenis ve diğerleri gibi koşma, atlama, atma ve yön değiştirmeye dayalı sporlar için gerekli olan motor becerilerin gelişmesine de, eğlenceli ve oyun biçimindeki etkinlikler yolu ile yardımcı olur. Aynı zamanda, atletizm bilgisini ve sportif dürüstlük anlayışını pekiştirir.
 
Program, özellikle bir yarışma değildir. Yetenek seviyesi ne olursa olsun, her çocuğun kendini sınayabileceği değişik becerilere ait bir dizi testtir. Küçük sporcuyu teknik öğrenmeye ve geliştirmeye özendiren eğlenceli, ancak kıyaslamaya dayanmayan bir yöntemdir.
 
 
Burada, atletizmin değişik dallarını kapsayan 20 değişik branş seçilmiştir. Her çocuk, çeşitli branşlarda kendi yeteneklerini ölçme fırsatını bulacaktır. Bu faaliyetler, atletizmin temel unsurlarını, yani koşma, atma ve atlamaları, teknik karmaşıklıktan arındırılmış olarak kullanır. Ancak sistem zaman tutma, ölçme gibi yetişkinlere yönelik uygulamaları kapsamakla çocukları, ileride karşılaşacakları karmaşık düzenlemelere hazırlar. Bu yapısıyla atletizme doğru bir beceri köprüsü oluşturur.
 
Bir çocuğun, programa dahil herhangi beş branşta, elde ettiği puanlar ve bunların toplamında ortaya çıkan "toplam skor", Skor tablosuna bakılarak belirlenir. Deneme sayısı hiçbir şekilde sınırlandırılmamıştır. Çocuğun, bu süreç içerisindeki gelişmesi, "Sınıf gelişme tablo"sundan takip edilir ve uygun ödül ile ödüllendirilir.
 
Program sadece bir yaz faaliyeti olarak görülmemeli. Uygun kapalı alanlarda ve spor salonlarında da uygulanır. Ancak bazı sürat koşuları, engelli koşular ve top atışları gibi branşları salonda yaptırmak her zaman mümkün olmayacaktır. Böyle olmakla beraber kapalı alanlarda derslerinizi, yeni branşlar öğretmeye ve teknik geliştirici çalışmalarla hakemlik uygulamalarına ayırabilirsiniz. Böylece çocuklarınızı, açık hava etkinliklerine başladıktan çok kısa bir süre sonra, saha görevlerini üstlenmeye ve hakemlik yapmaya hazır hale getirmiş olduğunuzu göreceksiniz. Ayrıca kendiniz böylelikle öğretmeye ve hakemlik yapmaya daha çok vakit ayırabilirsiniz.
 
Bundan sonraki satırlar daha ayrıntılı bilgi taşıyacak ve uzmanlık sahibi olmayan öğretmen veya yöneticiye, dersini veya sportif etkinliğini programlama ve uygulama konularında gerekli ipuçlarını verecektir.
 
SINIF / KULÜP ORGANIZASYONU
Bu program içindeki faaliyetler kesin ve katı hiçbir kurala bağlanmamış olmakla beraber aşağıdaki öneriler, Dersinizi / Sportif etkinlik saatinizi düzenleme konusunda, size yardımcı olabilir. Doğrusunu, ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayabilecek yöntemi çok geçmeden kendiniz geliştirebilirsiniz.
 
IŞE NASIL BAŞLAMALI ?
Aşağıdaki önerileri adım adım uyguladığınızda işe başlamanın hiç de zor olmadığını göreceksiniz.
  • Sporcu gruplarına yarışmanın ana hatlarını ve nasıl gelişeceğini açıklayınız.
  • Branşlar hakkında çocuklarla karşılıklı konuşunuz, soru sormalarını teşvik ediniz. Çeşitli ödüllerin nasıl hesaplanacağı konusunda onlara bilgi veriniz.
  • Performans kayıtlarının nasıl tutulacağını anlatın, hep birlikte bu konuyu bir esasa bağlayın.
  • Branşları öğretmeye başlayın, alıştırmalar için belirli bir süre tanıyın. Sürenin yeterli olduğunu gördüğünüzde  zaman ve derece ölçümlerine başlayın.
  • Antrenmanları sürekli gözetiminizde yaptırın. Güvenlik konusunda sürekli titiz davranın. Bu konuyu her zaman vurgulayın.
  • Performansları, puan cetvelini kullanarak değerlendirin.
  • 10 ADIM, 2 x 10 ADIM ve 3 x 10 ADIM’ı ayrı değerlendirin.
  • Okul Yönetimini, Koruma Derneğini ve öğrenci velilerini, çocuklarının elde ettikleri başarılar konusunda bilgilendirin.
  • İlk günlerde ve daha sonra, her yeni bir branşı ele alışınızda, bütün dikkatinizi konunun öğretimine yoğunlaştırın. Puanlarla ilgilenmeyi daha ileri günlere bırakın.
  • Elinizdeki olanaklara veya var olan mevsim şartlarına en uygun branşları seçin. “Yine de en az bir koşu, bir atma, bir atlamayı çalıştırmaya özen gösterin”.
Gösterildikleri takdirde, çocuklar araç-gereçleri kendileri hazırlayabilirler. Standart araç-gereç bulunmuyorsa bile, elinizin altında ne varsa uygun olmak koşuluyla işe yarar hale getirebilirsiniz. Öncelikle katılıma önem verilmelidir. Ayrıca, bütün çocuklar aynı şartlara uyacaklarına göre, mesafeleri her seferinde ölçmek yerine adımlayarak yaklaşık olarak belirleyebilirsiniz.
 
Branşlar için hazırlıklar tamamlandıktan sonra, her birinin uygulamasını ayrı bir çocuğa kısaca yaptırarak çocuklara anlatınız.
Sınıfınızı gruplara ayırınız. Her grubun içinden, her ayrı branş için lider ve gereç sorumlusu olarak ayrı bir çocuğu atayınız. Her lideri, sorumlusu olduğu branşta grup arkadaşlarının çalışmalarını organize etmek ve çocukların birbirlerine hakemlik yapmalarını sağlamakla görevlendiriniz.
 
Her çocuğa kendi puan kayıt karnesini veriniz. Çocuk bu karneye en iyi üç derecesini kaydedecektir. Lider aynı şekilde bu dereceleri toplu halde tek bir cetvele geçirebilir. Gruplar, bir branşta çalışmalarını bitirince, bir diğer branşa geçerler. Her branş değişiminde lideri de değiştirmeye dikkat ediniz. Böylelikle bütün çocukların sıra ile liderlik yapmalarını sağlamış olursunuz.

Dersin veya faaliyetin süresi sonunda, çocuklarla birlikte puanları "SINIF GELIŞTIRME TABLOSU"na kaydediniz. 

 

Sitemiz bugün (80) kez, toplamda (166056) kez ziyaret edilmiştir.
Naili Moran Atletizm Eğitimi Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır.

Bu sitenin tüm hakları Naili Moran Atletizm Eğitimi Vakfı'na aittir. Sitedeki video ve fotoğrafların izin alınmadan
kopyalanması ve kullanılması,5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre suçtur