Türkiyede Atletizmi Başarılı Buluyormusunuz
Tesisler

Bu Bölüm, Atletizmin nasıl bir spor olduğunu bilmeyen ve merak edenleri bilgilendirmek, bu sporu zaten yapanların bilgilerini daha da geliştirmek düşüncesiyle hazırlanmıştır.

Tesisler ve Malzeme bölümlerinde, Atletizmin yapılabilmesi için kullanılacak mahallin yapımı ve bu sporun içerdiği çeşitli branşlarında kullanılacak malzeme donanımı ile yerleşimi hakkında izahat bulacaksınız Branşlar bölümünde Atletizmin değişik branşları hakkında ayrıntılar, kurallar ve o branşın yapılabilmesi için nelerin gerektiği konusunda bilgi verilmektedir.

İçinde yapılacak Yarışmaların ve Derecelerin geçerlilik kazanabilmesi için Yarışma alanının belli normlara cevap vermesi gerekmektedir.

KOŞU PİSTİ : Toplam 400 m uzunluğunda ve her iki uçlarından tıpatıp benzer birer dönemeçle bağlı iki paralel yoldan oluşan bir pistten ibarettir.Her biri 1.22 m genişliğinde 6-8 kulvara bölünmüştür. Yüzeyi sentetik bir madde ile kaplanmıştır.

Bundan başka, 3000 m Hendek koşusu için , ister pist içinde ister kenarında 3.66 x 3.66 ölçülerinde , en derin bölümü 70 cm olan ve kenara doğru sığlaşıp pist seviyesine ulaşan su dolu bir havuz bulundurulur. Havuzun önündeki bariyer yere sabitlenir.

ATLAMA ALANLARI : Sentetik maddeden yapılmıştır

YÜKSEK ATLAMA : Atlama sehpasının yerleştirilebilmesine müsait 20 x 20 cm ölçüsünde düzgün bir zemin.

SIRIKLA ATLAMA : En az 40 m uzunluğunda ve 1.22 m genişliğinde bir hız alma alanı ve bu alanın bitiminde, minderin önünde bir saplama kutusu.

UZUN / ÜÇ ADIM ATLAMA : 40 m uzunluğunda , 1.22 m genişliğinde bir hız alma alanı , alanın bitiminde de 9 m x 2.75 m ebadında , ve ince kumla dolu halde olarak koşu alanı ile aynı seviyede bir havuz inşa edilir.

Koşu pistini genişlemesine keser biçimde yerleştirilmiş bir sıçrama tahtası (sert maddeden yapılmış , 1.22m uzunluk, 20 cm genişlik ve 10 cm kalınlığında) zeminle aynı seviyede olacak

Sıçrama tahtası, Uzun Atlamada 1-3 m mesafede, Üç Adım Atlamada , kadınlar için 11 m erkekler için 13 m mesafede yerleşmiş olacak


ATMA ALANLARI : Hız alma alanları, Gülle, Disk ve Çekiç’te , atmalar, üst kenarı dış zeminle aynı seviyede olan demir bir çemberden itibaren yapılır.. Çemberin iç seviyesi zeminden 14-16 mm düşüktür. Beton asfalt veya benzer başka bir madde ile kaplanır. Tabanın kaygan olmamasına dikkat edilecek.


Disk Atma Alanı


Çekiç Atma Alanı

 
Cirit Atma Alanı                                                                                       Gülle Atma Alanı

Bu Çember, Gülle ve Çekiç Atmalar için 2.13,5 m çapında olacak. Disk için çap 2.50 m dir.

Cirit atmalar, sentetik maddeden yapılmış 36 m uzunluk ve 4 m genişlikte bir hız alma pistinden itibaren yapılır. Pist 8 m çapında bir dairenin yayı biçiminde bitecektir.

Gülle, Disk ve Çekicin düşüşte zedelenmeden yerde iz bırakabilmeleri için, zemin cüruf, çim veya stabilize malzemeden oluşur. Atış alanı 5 cm genişliğinde beyaz çizgilerle ve daire ortasından hesaplandığında 34.9 derecelik bir açı oluşturacak şekilde çizilecektir. Genişlik, Dairenin orta noktasından 10 m uzaklıkta 6 m, 20 m uzaklıkta ise 12 m olur.)

Cirit için zeminin çim olması tercih edilir. 5 cm genişliğinde çizgilerle yaklaşık 29 derecelik bir açı. Bunlar yere çizilmiş yayın ortasından başlamak ve yayın iki kenarına dayandırılmak suretiyle çizilir.(4 m x 8 m)

Gülle Atma’da çemberin ön kısmında , beyaza boyalı, 10 cm yüksekliğinde ve çemberin biçimine uyumlu bir dayanma tahtası yerleştirilir.

Disk ve Çekiç Atmalarında özel olarak, hakemlerin ve seyircilerin güvenliği açısından bir emniyet kafesi kullanılır.

Bütün tesisler IAAF ( Uluslararası Atletizm Federasyonu ) ölçüler, yerleştirme, istisnalar vs bakımından kurallarına uygun olacaktır . Mümkün olduğu takdirde, tüm yarışma alanları – seçme yarışmalarının Yarışmalarla aynı zamanda yapılabilmesi için veya hava durumuna göre, atletlere en uygun gelecek yönün kullanılabilmesi için - çift olarak inşa edilir.

Salon’da pistin maksimum uzunluğu 200 metredir. 4 veya 6 kulvara bölünebilir. Dönemeçler, en fazla 18 dereceye kadar düzeltilebilir.

Sürat koşuları ve Engelli koşular için ayrıca düz bir pist hazırlanır. Atma ve Atlamalar açık havadakilerle aynı özelliklere göre düzenlenir.

Sitemiz bugün (104) kez, toplamda (166080) kez ziyaret edilmiştir.
Naili Moran Atletizm Eğitimi Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır.

Bu sitenin tüm hakları Naili Moran Atletizm Eğitimi Vakfı'na aittir. Sitedeki video ve fotoğrafların izin alınmadan
kopyalanması ve kullanılması,5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre suçtur