Türkiyede Atletizmi Başarılı Buluyormusunuz
Sık Sorulan Sorular

Pistin uzunluğu nedir ? – Kulvar ne kadar geniş ?

Bir Atletizm pisti yumurtamsı biçimdedir. İç Kulvarın yani saha bölümüne en yakın olan kulvarın uzunluğu 400 metredir. Pistin kendisi yaklaşık 100 er metrelik iki düzlükle iki dönemeçten oluşur. Standart Pistte 8 kulvar bulunur; bunların her birinin genişliği 122 santimetredir.

100 metre’den uzun olan ve bir dönemeci de içine alan mesafeler koşulduğunda kademeli çıkış noktaları kullanılır. Yani 2nci kulvarın çıkışı dönemeç içerisinde 1nci kulvara oranla daha ileride, 3 üncü kulvarınki 2 ncisine oranla daha ilerde, daha sonrakiler de aynı yöntemle işaretlenir.

Bunun böyle olması gerekmektedir çünki çıkıştan bitiş noktasına kadar 1nci kulvarın uzunluğu 400m dir ama 2nci kulvarınki 407,67 m, 3 üncüsününki 415,33m. Giderek bu mesafe 8 inci kulvarda 453,66 metreyi bulmakta. Dolayısıyla tüm atletlerin aynı mesafeyi koşmasını sağlamak için böyle bir düzenleme zorunlu olmaktadır.

Güllenin ve diğer Atma Malzemelerinin ağırlığı nedir ?

Gülle, Disk, Çekiç ve Cirit’in , yarışmacının erkek veya kadın olduğuna göre değişik ağırlıkları vardır.

Erkeklerde Büyükler için Gülle 7,260 kg, Gençler için 6,00 kg, Yıldızların ağırlığı
5,00 kg Küçüklerinki 4,00 kg, Miniklerde ise 3,00 kg dır. Kadınlarda, Büyükler,Gençler ve Yıldızlar 4,00 kg ‘lık Gülle kullanırlar.

Disk’te ağırlık Erkeklerde Büyükler için 2 için.00 kg, Gençler için 1,750 kg, Yıldızlar için 1,500 kg dır. Küçükler ve Minikler 1,00 kg’ lık atarlar. Kadınlarda Büyükler, Gençler ve Yıldızlar için 1,00 kg ‘lık’tır.

Büyük Erkekler için Çekiç’in ağırlığı 7.260 kg, Gençler için 6,00 kg dır. Yıldızlar için 5,00 kg’dır. Kadınlar için bu ağırlık , Büyük, Gençler ve Yıldızlarda 3,00 kg dır.

Cirit’in ağırlığı Erkeklerde Büyükler ve Gençler için 800 gr, Yıldızlar için 700gr dır. Kadınlarda Büyükler, Gençler ve Yıldız’lar 600 gr’lık Cirit kullanırlar.

Erkekler ve Kadınlar için Engelli koşularda engel yükseklikleri, koşuların mesafe uzunluğuna göre değişir. Erkekler 110m Engellide engelin yüksekliği 106,7 cm dir, 400m engellide de 91,4 cm Kadınlar için 100m Engelli’de engel yüksekliği 84.0 cm 400m Engellide bu yükseklik 76 cm dir.

Küçükler , Minikler ve daha küçükler için ilgili Naili Moran Yarışmalarına bakınız.

Olimpiyat’larda yapılan Branşlar hangileridir ?

Olimpiyatlarda ve Dünya Şampiyonalarında yapılan Branşları şöyle sıralayabiliriz:

Erkekler için : 100m, 200m, 400m, 800m, 1500m, 5000m, 10000m, Maraton, 110m Engelli, 400m Engelli, 3000m stipl (Hendek Koşusu ), 20 km yürüyüş, 50 km yürüyüş, Yüksek Atlama, Sırıkla Atlama, Üç Adım Atlama, Gülle Atma, Disk Atma, Çekiç Atma, Cirit Atma, Dekatlon, 4 x 100m ve 4 x 400m Bayrak Yarışları.

Kadınlar için : 100m , 200m, 400m, 800m, 1500m, 5000m, 10000m, Maraton, 100m Engelli, 400m engelli, 20 km Yürüyüş, Yüksek Atlama, Sırıkla Atlama, Uzun Atlama, Üç Adım Atlama, Gülle Atma, Disk Atma, Çekiç Atma, Cirit Atma, Heptatlon, 4 x 100m ve 4 x 400m Bayrak Yarışları.

Heptatlon / Dekatlon nedir ?

Kadınlar için Heptatlon ve Erkekler için Dekatlon, iki güne yayılarak yapılan ve birkaç ayrı Branşı kapsayan bir yarışmadır. Heptatlonun içerdiği Branş sayısı 7’ dir, Dekatlonda ise Branş sayısı 10 dur. Her ikisi de üstüste iki günde tamamlanır; atletlerin tüm yeteneklerinin ve dayanıklılığının sergilendiği bir yarışmadır. Olimpiyatlardaki Heptatlon ve Dekatlon Birincileri için çoğu zaman Dünya’nın en iyi Atletleri denmektedir.

Heptatlon’da Kadın Atletler, birinci günde 100m Engelli, Yüksek Atlama, Gülle Atma ve 100m’de yarışırlar. İkinci gün Branşları, Uzun Atlama, Cirit Atma ve 800m dir . Erkekler için Dekatlon’un ilk gün Branşları 100m, Uzun Atlama, Gülle Atma, Yüksek Atlama, 400m ; ikinci gününkiler 110m Engelli, Disk Atma, Sırıkla Atlama, Cirit Atma ve 1500m dir.

Koşu Pistleri 1900 lerin başından beri ne kadar değişti ?

Geçtiğimiz yüzyıl boyunca, Atletizm Pistleri teknolojik açıdan hayli değişikliğe uğramıştır. 90’ların başında pistler, çim üzerinde çizilmiş oval (beyzi) birer alandan ibaret idiler. Daha sonraki gelişmelere rağmen bügün Dünya’nın bazı yerlerinde bu gibi pistler yine de kullanılmaktadır.

Zamanla cüruf döşenmiş pistler kullanıma girmiştir. Bunları katran’la kauçuk karışımı bir madde ile kaplanmış olanlar takip etti. Katran sertlik, kauçuk zıplama kapasitesini artırmak için kullanıldı. Arkadan kauçuk oranı daha yüksek tartan geldi. Bugünün tercihi ise Mondo diye adlandırılan ve halı sermeye benzer tarzda döşenen bir tür ince kauçuk kaplamadır

Elektronik zaman nasıl hesaplanıyor ?

Son 50 yıldır Atletizm’de zaman tutma yöntemleri büyük oranda gelişmiştir. Önceleri , Hakem merdiveninde oturan Hakemler, patlayan tabancanın dumanını görür görmez kronometrelerine basmak suretiyle zamanı tespit ederlerdi. Bugün ise Tabancanın patlamasıyla otomatik olarak işlemeye başlayan ve Koşucu bitiş çizgine vardığında duran, çok hassas aygıtlar kullanılmaktadır.

Start tabancası, patlama sesini kaydeden bir sensor’a bağlıdır. Bu sensor fotofiniş kronometresini faaliyete geçirir ve Bitiş çizgisine göre ayarlanan gözlerle donanmış bir kamera olan Fotofiniş kronometre ile uyumlu şekilde geliş sırasını kaydeder.

Şimdilerde fotofiniş kameraları video esasına göre imal edilmekte ve yarışı saniyenin 1/ 1000 ölçeğinde, hem daha net hem daha büyük süratle kaydettikleri gibi bu kayıtlar anında tetkik edilebilmekte.

Çıkış takozları neye yarar ?

Çıkış takozları geçen yüzyılın başından beri kullanılmıştır. Başlangıçta sürat koşucuları, ayak desteği bulmak için pist cürufuna çukur kazarlardı. O günlerden bu yana bu alanda da çok büyük ilerlemelere tanık oluyoruz. Bugün artık, içlerine hatalı çıkışların hemen tespit edilmesini sağlayan basınç yastıkları yerleştirilmiş takozlar kullanımdadır ( Atlet hareket ettiği an basınç düşer ve erken çıkış belirlenir). 400m ve daha kısa mesafelerde Atletler için Takoz kullanma zorunluluğu vardır. Son zamanlarda pistin hakeme en uzak kulvarlarına konumlanmış atletlerin de ‘Yerlerinize ‘ komutunu net olarak duyabilmesi için Takoz’lara birer ses cihazı takılmaktadır.

Bunun dışında Takoz’un koşucuya önemli yararları da vardır. Atlet güçlü bir itme ile koşuya başlamakta ve hemen süratlenebilmektedir. Maksimum sürate en kısa sürede ulaşmak bakımından en elverişli duruşa geçebilmektedir.

Görüldüğü gibi Çıkış Takozların, hem Atletlere yarar sağlamak yönünden, hem hatalı çıkışların derhal belirlenebilmesi yönünden çift taraflı faidesi bulunmaktadır.

Uzun Atlama ve Üç Adım Basma Tahtalarının önüne neden macun sürülüyor ?

Basma tahtasına macun, hakemler tarafından, yarışmacının atlamasında hata yapıp yapmadığının saptanabilmesi için sürülmektedir. Üç Adım ve Uzun atlamalarda Atlayıcının ayağının Basma tahtasının ön kenarının gerisinde kalması gerekmektedir. Hızla gelen ve havalanın sporcunun sınırı biraz geçip geçmediğini gözle tespit etmek çok zordur. Hatalı atlayışta az da olsa macuna basmış ayak iz bırakmakta ve hata böylece tespit edilebilmektedir.

Sitemiz bugün (81) kez, toplamda (168822) kez ziyaret edilmiştir.
Naili Moran Atletizm Eğitimi Vakfı - Tüm Hakları Saklıdır.

Bu sitenin tüm hakları Naili Moran Atletizm Eğitimi Vakfı'na aittir. Sitedeki video ve fotoğrafların izin alınmadan
kopyalanması ve kullanılması,5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre suçtur